Ученици в София, Пловдив, Бургас, Ямбол, Сливен и Благоевград минават на онлайн обучение от днес. Това се налага заради рекордния брой заразени с коронавирус в тези градове.  

В Пловдивско болните ученици и учители са достигнали над 1000 души. Областта все още е във втория етап, според плана на правителството, който не предвижда обучение онлайн, но въпреки това е взето такова решение, учудва се родителят на деветокласник Светослав Севов.

„Това е за мен някаква лудост, едно дете като го оставиш вкъщи само ще предпочете компютър, игра, да говори с приятели, да си ровичка телефона. Не сме сигурни в този вид образование, факт са по-слабите оценки“, коментира мъжът.

В Благоевградско също от днес на училище ходят само децата от 1. до 4. клас. Останалите учат от вкъщи. Като петокласничката Даная.

„Има си плюсове, има си и минуси. Може би, повече ми харесва присъствено, защото съм с приятелите, госпожите си ги виждам, а онлайн не мога нито да излизам навън“, добави момичето.

Баща ѝ Тодор Козлодеров обясни, че е скептичен по отношение на качеството, което предлага онлайн обучението. „При положение, че има толкова заразени и болни, може би, даже се забавиха“, уточни родителят.

Проблемът с многото заразени учители в областта продължава да създава неудобства.

„Проблемът при нас и напрежението идват от това, че доста учители са с положителен тест. Миналата седмица бяха около 14 учители, сега в момента са 12 колеги“, коментира Милена Ковачева, директор на Второ ОУ – Благоевград.

Предложението за преминаване към онлайн обучение в няколко области в страната е на здравните власти, каза в студиото на „Лице в лице“ министърът на образованието Николай Денков: „От наша гледна точка е добре да останат 1. до 4. клас, колкото е възможно по-дълго в училище. Препоръчвам 7., 10. и 12. клас да останат по-дълго, защото имат изпити“.

Засега в областите на ротация в клас остават децата до 4. клас, както и тези от 7., 10. и 12. клас.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!