Отново се стигна до напрежение между протестиращи срещу войната в Украйна и честващия Деня на победата 9 май край паметника на съветската армия в София.

Част от участниците в „Похода срещу руския фашизъм“, организиран във „Фейсбук“, след приключването на демонстрацията им пред легацията на Москва се отправиха към спорния монумент.

Там все още има привърженици на Русия, които охраняват паметника. Между двете групи има полицейски кордон, засега до няма физически сблъсъци, но двете страни си разменят обидни реплики и освирквания.

Преди половин час приключи демонстрацията срещу войната в Украйна. Това беше крайната точка на демонстрантите, където се хвърлиха дрехи, уреди и плюшени играчки, поляти с червена боя.

В района имаше засилено полицейско присъствие, както и привърженици на Русия, пред които органите на реда бяха направили кордон, за не влязат в съприкосновение с демонстрантите от „Похода за свобода и мир“.

По-рано през деня напрежението около паметника на съветската армия се засили. По време на честването на 9 май гражданин развя знамето на Европейския съюз и беше обявен за провокатор от групата, охраняваща монумента от вандализъм.

Една част от шествието в подкрепа на Украйна се отклони и опита да блокира паметника на Съветската армия, но внушителното присъствие на полицията предотврати пряк сблъсък.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!