Стотици се включиха в протестно шествие в София с искане за съдебна реформа. За пореден път в столицата се проведе "Марш за европейско правосъдие".

Граждани, юристи, представители на природозащитни организации и политически лица се включиха в протестното шествие под наслова "Няма да мълчим!".

Организатори на марша са от гражданската инициатива "Правосъдие за всеки" и коалицията "За да остане природа".

Според тях България се превръща от парламентарна в прокурорска република, а съдебната система е неработеща.

Протестното шествие тръгна от Съдебната палата и продължи до Народното събрание.

Гражданската инициатива "Правосъдие за всеки" и природозащитниците от коалицията "За да остане природа" организират за трети път така наречения "Марш за европейско правосъдие!" под наслова "Няма да мълчим!".

Според тях държавата е "пленена от мафията и олигархията и обслужва само техните сделки и интереси", а усещането за справедливост и върховенство на правото е напълно изчезнало.

Снимка: Ладислав Цветков

Организаторите се обявяват срещу избора на представляващ новия състав на ВСС, който според тях е най-спорната личност. Припомнят и промените в Наказателно-процесуалния кодекс, Закона за Съдебната власт и Закона за опазване на околната среда.

Снимка: Ладислав Цветков

Настояват за съдебна реформа, която да осигури европейско правосъдие за всички, за  контрол над прокуратурата и справедливи съдебни процеси. Според протестиращите България се е превърнала в Прокурорска република с квази парламентарно управление.