Четири дни преди изборите ЦИК свали имунитета на кандидат-депутат. Причината е искане на главния прокурор Иван Гешев по повод разследване на търговия с гласове в Бургаско. Разследваният кандидат за народен представител е от "Изправи се! Мутри вън!".

Цветелин Георгиев е общински съветник в Созопол, влязъл с листата на СДС, по-късно преминал към коалицията „Изправи се! Мутри вън!“. В късния следобед е подал документи в РИК – Бургас, за да бъде заличен от листата на „Изправи се! Мутри вън!“.

От държавното обвинение съобщават, че са извършени обиски, иззети са документи, а свидетели са разпитани пред съдия.

Има доказателства, че на 29 юни в бургаското село Маринка той е дал на четирима души имотна облага с цел да гласуват в полза на определена партия на изборите на 11 юли.

Жителите на населеното място твърдят, че не познават

Цветелин Георгиев е общински съветник в Созопол. В града го познават като амбулантен търговец на царевица. Той е на четвърто място е в бургаската листа за депутат от коалиция "Изправи се! Мутри вън!".

bTV потърси за коментар Цветелин Георгиев, но той не вдига телефона си.

От коалицията обявиха, че Георгиев ще бъде изключен от листата, въпреки че не разполагали с доказателства, че разследваният е той.

"Цветелин Георгиев не смята че инициалите Ц.Г. са свързани с него, защото той не смята, че е извършил действия, които противоречат на върховенството на закона. Въпреки това, нашата молба беше да си подаде заявление за напускане от листата, за да можем да съдействаме максимално на компетентните органи", обясни водачът на листата на "Изправи се! Мутри вън!" във 2 МИР – Бургас.
 
Според председателя на РИК – Бургас Михаил Хаджиянев сроковете, които са в Изборния кодекс не разрешават да се постави нов кандидат, както и да се преподреди листата. На неговото място ще пише заличен.

Засега от прокуратурата не казват по колко е плащано за глас.

При други акции за купуване на гласове в Бургас са арестувани трима души в ромския квартал „Победа“ и един в „Меден Рудник“, в Руен е установено, че кандидат за депутат е предлагал безплатни купони за хляб, а в Етрополе е арестуван мъж, предлагал на 61 души пари, които заставил да попълнят декларации като застъпници и така да гарантират, че ще гласуват за определена политическа сила.