Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество реши да поиска отнемане на имущество за близо 11 млн. лв. от бившия финансов министър в кабинета „Беров“ Стоян Александров и от бизнесмена и издател Иво Прокопиев.

Двамата са разследвани за различни престъпления.

Заради незаконна банкова дейност

Известният финансист и преподавател Стоян Александров е обвиняем заради отпускането на кредити и заеми без да има лиценз за банкова дейност. Става дума за милиони левове, долари и евро, отпускани с 14-16% годишна лихва на физически и юридически лица между 2002 г. и 2015 г.

КПКОНПИ ще иска да отнеме от него и от свързани с него лица и дружества имущество за 10 376 874,55 лв. Става дума за офиси и складове в Плевен, апартамент в Сандански, игрална зала с бар, магазини, сгради и жилище в София, автомобил „Ауди А8“ и дружествени дялове и банкови сметки.

Срещу Прокопиев, но не и срещу „Икономедиа“

КПКОНПИ взе решение за внасяне на искова молба в Софийски градски съд срещу Иво Прокопиев и Галя Прокопиева за отнемане на незаконно придобито имущество, с цена на иска  451 476,59 лв.

Претендира се отнемане на парични суми и акции, вкл. такива, придобити в САЩ, Германия, Япония и Люксембург.

СГС е наложил запори на акции, запори на банкови сметки, както и запор на моторна лодка „Merry Fisher 795 Marlin“.

По отношение на посочените лица е налице и друго производство, припомнят от комисията. През 2018 г. в Бургаския окръжен съд е внесена от КПКОНПИ искова молба за отнемане в полза на държавата с цена на иска в размер на 198 927 389,22 лв., по която е образувано гражданско дело.

Прокопиев твърди, че действията на институциите са заради критични публикации във в.“Капитал“, като освен това се появиха и твърдения, че през отнемането на имущество може да бъде отнет издателският му бизнес.

„По никое едно от производствата, касаещи Иво Прокопиев и Галя Прокопиева, не са претендирани и предприемани каквито и да е действия по реда на ЗПКОНПИ, свързани с издателската им дейност и с имущество, принадлежащо на „Икономедиа“ АД“, подчертават от КПКОНПИ.

По производството на Прокопиеви, на 17.02.2020 г. СГС уважи искане на КПКОНПИ за обезпечение на бъдещ иск срещу двете лица, поради установено значително несъответствие между имущество и доходи за периода 15.08.2008 – 15.08.2018 г. С определението на СГС са наложени запори на акции, запори на банкови сметки, както и запор на моторна лодка „Merry Fisher 795 Marlin“.

По отношение на посочените лица е налице и друго производство. През 2018 г. в Бургаския окръжен съд е внесена от КПКОНПИ искова молба за отнемане в полза на държавата с цена на иска в размер на 198 927 389,22 лв., по която е образувано гражданско дело. Наложените обезпечителни мерки по това дело касаят възбрани върху недвижими имоти, както и запори върху притежавани акции.

През м. март 2020 г. по делото са наложени и допълнителни обезпечителни мерки - възбрани върху недвижими имоти в София и Балчик, собственост на дружества, контролирани от „Алфа Финанс холдинг“ АД. КПКОНПИ претендира допълнителните възбрани поради непосредствена опасност от разпореждане с имотите.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!