Концертът на Боб Синклер в Банско няма да наруши спокойствието на животните в района, защото Бъндеришка поляна е естествен шумоизолатор. Това е позицията на община Банско и фирмата -концесионер „Юлен” АД, разпространена до медиите. Становището е отговор на забраната на МОСВ да се проведе шоуто, тъй като концерта е потенциален източник на шумово замърсяване.

В позицията се заявява, че опасенията за околната среда са резултат от изкривяване на факти, "метод, по който зелените екстремисти работят.”  До момента няма официално становище на екологична организация за вредите от музикалното събитие. Екоминистерството посочи в мотивите си за забраната, че през последната седмица в МОСВ е имало много сигнали от граждани и неправителствени организации с искане концертът да бъде организиран извън границите на парка, тъй като провеждането му съвпада с размножителния период на редица видове, обитаващи парковата територия.

Естественият шумоизолатор

В становището на организаторите се посочва, че „Юлен” има „опит в подготовката и провеждането на важни спортни събития, при които публиката надхвърля 10 000 души на ден.” Според експертите, до които са се допитали, около Бъндеришка поляна има естествени релефни екрани, които ще ограничат шума, а иглолистните гори наоколо имат „висока филтрираща, забавяща и шумопоглъщаща способност.” Еднократността на събитието, провеждането му в традиционна урбанизирана среда за спорт и туризъм и поставянето на сцената с лице надолу към планинските склонове са фактори, които допълнително опровергават позицията на МОСВ според организаторите.

„Подобни опити за изкривяване на фактическите обстоятелства и лансиране на неверни тези са познати методи на работа на зелените екстремисти и целенасочени опити за подвеждане на общественото мнение”, смятат от компанията.

Според тях държавните органи се поддават на натиск и действат под диктат. „Не за пръв път тези псевдо-еколози се опитват да бойкотират провеждането на събития, важни за жителите и гостите на община Банско. По същия начин те изпращат писма с невярна и заблуждаваща информация до Международната федерация по ски и до Европейската комисия”.

Компанията е взела съдебни мерки заради решението на екологичното министерство да отменят събитието, се казва в становище на дружеството. Проблемът е представен и на президента Росен Плевнелиев, премиера Марин Райков и министъра на околната среда Попов, а провежданото "активно зелено мероприятие" ще доведе до поредно изостряне на конфликта между т.нар.еколози и местното население в планинските общини, които са подложени на безпрецедентен рекет. Становището е подписано от кмета на община Банско Георги Икономов и от изпълнителния директор на "Юлен" Боян Мариянов.