Красива падаща звезда или гледка, наподобяваща метеоритен дъжд – такава картина можем да очакваме утре рано сутринта в небето над България. Причина за това е китайската космическа станция „Тиенгун 1“, която ще навлезе в земната атмосфера.

Както вече сме ви разказвали в bTV Новините, учените очакват при падането към Земята, „Небесен дворец 1“, както е в превод името на 8-тонното съоръжение, първо да изгуби слънчевите си панели и на около 20-ина километра от повърхността да изгори напълно.

Страната ни попада в зоната, в която все пак могат да паднат парчета от станцията.

Снимка: bTV

И въпреки че не се очаква тя да нанесе щети на Земята, във Варна има специален оперативен щаб, който ще държи полета ѝ под око.

Командният център на щаба е в обсерваторията на Висшето военноморското училище. Той следи движението на станцията непрекъснато в реално време.

Тази вечер тя беше над Филипините.

Снимка: bTV

Не е ясно къде и кога точно ще паднат отломки от „Небесния дворец“, но е много вероятно това да стане между 4 и 9 ч. сутринта в понеделник.

Според българските учени едва ли те ще паднат в нашата страна. По-скоро това ще стане в Испания или Италия. Разпадът евентуално ще започне на 5000 – 6000 км от България и на височина от 130 км.

„Данните от последните два дни показват, че станцията преминава над България и близо до територията на страната четири пъти сутрешно време, като само една траектория реално минава над България, друга пресича в близост до българо-македоно-гръцката граница в района на Петрич. – каза адм. Боян Медникаров, ръководител на Оперативния щаб във ВВМУ „Н.Вапцаров“. – Като че ли няма реален шанс станцията да падне в България, а по-скоро е вероятно нейният разпад, ако това се случи в северната полусфера, да стане до навлизането над територията на България“.

Учените все пак напомнят, че ако паднат отломки, те не бива да се пипат, защото са токсични заради горивото.