Българският студент Стефан Стойков избра „Харвардския университет” за своя Алма матер, съобщиха за bTV новините от неговата гимназия в Индиана. Стефан предизвика фурор след като изкара 2400 точки от 2400 възможни на изпита SAT. Последваха покани от 18 университета. Сред тях бяха и 8-те елитни ВУЗ-а от т.нар. „Бръшлянова лига”, където учи американският и световен елит, а парите са важно, но недостатъчно условие, да те приемат.

Всички 8 „бръшлянови” университета предложиха на Стефан пълни стипендии, а младежът имаше нелеката задача да избере един от тях.

„Предложението и условията на „Харвард” лично на мен ми пасват най-добре, но не мисля, че изобщо можех да направя грешен избор по отношение на това къде да уча”, обяснява Стефан. По думите му било много трудно да отхвърлиш офертите на редица големи университети, но се спрял на „Харвард”, защото се впечатлил от хората, които работят и учат там.

За момента Стефан не си е избрал специалност. Обяснява, че му предстои „шопинг седмица”. През това време той ще посещава лекции на различни преподаватели в различни области и така ще се спре на темите и предметите, които иска да изучава.

Неотдавна пред bTV той обясни, че по-скоро се вълнува от хуманитарните специалности и най-вече от история, а в бъдеще не изключва варианта да учи право.

Впрочем „Харвардската правна школа”, където човек получава юридическо образование след бакалавърската степен, е може би най-елитната в страната и не е изключено тъкмо това да е решило избора на Стефан. На младежа от Ямбол няма да му е леко, тъй като ще трябва да учи на близо 1500 километра от дома си в Индианаполис.