Традиционният вече снежен празник „Витоша зимен фест“ ще се проведе тази събота. Той се провежда за шеста поредна зима като продължение на Световния ден на снега. Глобалната инициатива се организира за десети път и сега обединява близо 110 фестивални, спортни и забавни събития в световноизвестни зимни центрове.

Първата шейни зона на Витоша

Първата специализирана зона за спускане с шейни ще бъде открита в събота със семейна надпревара. Мястото е малко над хижа „Алеко“ до стария ски влек „Боби“. От години софиянци се качват с шейни в планината, но там няма къде да ги карат и обикновено малчуганите правят това по ски писти и пътеки. Сега организаторите са оградили и почистили от храсти и неравности обособения район и очакват желаещите да направят първи спускания.

Състезанията с шейни ще бъдат на семеен принцип с елиминации. Записванията са от 10 до 10:45 ч. пред хижата. Участието е със собствени шейни и екипировки, като надпреварите ще започнат в 11 ч. по 150 м трасе, а в 11:45 ч. ще се състои кратко откриване на новата зона.

Отново снежни атракции

Тази година програмата на „Витоша зимен фест“ отново включва много атракции. Планинско колоездене – зимно спускане за време ще се организира за пети път в България, след като дебютът му за страната бе през 2017 г. Шоуто в планината сега ще започне в 11:30 ч. със старт на плаца пред хижа „Алеко“. Трасето с впечатляваща денивелация е дълго 800 м с множество виражи, скокчета и възможности за трикове, а финалът е пред долна станция на Романския лифт.

Ски спринтово бягане, гигантски слалом и алпинизъм

Над плаца пред хижа „Алеко“ ще бъде нареден 100-метров гигантски слалом, по който децата да могат да изпробват уменията си, като победителят във всяка двойка ще получи награда. Ски учители ще помагат безплатно на малките скиори да повишат уменията си. Веднага след това на удължено 200-метрово трасе ще се състои градското първенство по ски алпийски дисциплини.

Тази година ски бягането се завръща по атрактивното трасе около хижа „Алеко“. Така най-добрите с писалките ще могат да бъдат подкрепяни от многобройна публика. Надпреварата е в дисциплината спринт с елиминации. Стартът на състезанието по ски алпинизъм ще бъде точно в 10 ч. на плаца пред хижа „Алеко“.

За първи път – полигон за работа в лавинна обстановка

В отделна зона специалисти от „Българска асоциация ски свободен и екстремен стил“ са предвидили Тренировъчен полигон за работа с лавинна екипировка и демонстрации за използването й. За по-малките посетители на планината това ще стане чрез игри и състезания за намиране на „заровени в снега съкровища“. Зоната е до долна станция на стария влек „Заека“ на плаца пред хижа „Алеко“, заниманията и игрите в нея ще започнат в 11 ч.

Конкурси за снежни фигури, карнавална визия и украса на шейна

Предвидени са много забавни игри, надпревари и конкурси - за направа на снежна фигура, за най-атрактивна визия, за най-красиво украсена шейна, бой със снежни топки и др. За децата ще се грижат професионални аниматори с диджей, които ще осигурят маски и карнавални аксесоари за украса на шейните.

Демонстрации, забава, награди и настроение

Програмата за феста в събота предвижда още множество демонстрации, състезания, забавни игри и викторини. Наред с надпреварата по ски бягане, всеки ще може да получи първи уроци и да пробва безплатно „писалките“. Фестът включва още планинарски песни на импровизираната сцена, забавни игри и викторини с награди.

За да може повече хора да се качат в планината, ще бъдат пуснати допълнителни рейсове по маршрута на автобусна линия 66 в деня на „Витоша зимен фест“ на 23 януари.