„Калпавото управление” на предишното правителство – около тази „вечна” тема се завъртя речта на Бойко Борисов по време на поредното прерязване на лента. След като откри модерна база за ремонт и техническо обслужване на самолети - „Луфтханза Техник София”, премиерът се оплака, че продължава да се разплаща със задължения от 2005 година.

Министър-председателят подчерта, че всичко, което има страната като аеробаза и специалисти, е добра инвестиция. „Не така са се отнасяли предишните правителства и понеже са много нагли ще им го напомня”, заяви Борисов и обясни, че Авиокомпания „Балкан“ била приватизирана по такъв начин, че държавата е поела цялата финансова тежест на сделката.

„Две правителства поред строят Аерограра София, вследствие на което нашето правителство трябва да плати милиони долара сега, и трябва да ги извадим от джоба на данъкоплатеца. Предните правителства така са строили Аерогарата, че накрая ни осъдиха, и сега, вместо да даваме пари за майки, за деца, за поликлиники, ние ще даваме 40 милиона долара да заминат заради калпавото управление. И просто няма мърдане, трябва да ги платим, защото и Арбитражният съд осъди България”, разясни още премиерът.

Проблем бе посочен и при проекта за летището в Пловдив. Бързайки за изборите, така са направили аерогарата там, че сега тече и трябва да се оправя, пак с парите на данъкоплатците, възнегодува Бойко Борисов.

Критиките продължиха – по адрес на „глупостите, които са правили”.

„Само миналата година платихме хеликоптерите – 300 милиона. Сега вече нещата са дотам стигнали, че влаковете от 2005 година - ние трябва да ги платим. 100 милиона трябва да платим за пистата тук, 500 милиона трябва да платим за кредита за „Белене“, плюс БДЖ - има 800 милиона задължения за 20 години. И като прибавим 250 милиона за пътя за "Цанков камък", как да не се ядосваме на това минало”, обобщи правителственият ръководител.

За разлика от предишните, сегашните управници са „повод за гордост”, смята Борисов. Той посочи, че в момент, в който на Румъния се спират еврофондове, комисарят Хаан определя България като пример за добро усвояване и постигнатото се виждало всеки ден.

В откритата база ще работят 600 души – най-сетне в България има инвестиции, казаха с оптимистична нотка в заключение Борисов и транспортният министър. „Това е един силен сигнал за всички, че младите специалисти могат да намерят своето място тук”, коментира още Ивайло Московски.