Открит е ловният сезон за групов лов на дива свиня. 150 хиляди ловци ще се възползват от драстичното свиване на териториите, в които беше забранен ловът, заради африканската чума. Взети са допълнителни мерки в районите с огнища на зараза по прасетата.

От Министерството на земеделието и храните съобщават, че ловът ще бъде разрешен три дни седмично вместо два, както беше досега.

Целта е да се намали популацията на дивата свиня, която се счита за основен разпространител на заразата африканска чума по свинете. Ловуването ще се извършва по график, утвърден от директора на съответното държавно горско или ловно стопанство.

Независимо, че на много места популацията е засегната от вируса, усилията за справяне с болестта при питомните свине позволиха да отпаднат част от ограниченията по отношение на достъпа и ловуването в инфектираните зони.

Над 60 пъти се намалява площта на територията, в която ще важи забрана за извършване на всякакви дейности, в това число и лов, след установен случай на африканска чума.

Забранената зона от 200 кв. км се намалява на 3 кв. км. Съгласно новите указания се намалява и срокът за забраната - от 60 на 30 дни. След изтичането на първия месец се допуска индивидуален лов, лов с капани и лов без кучета, а след изтичането на втория месец и групов лов с кучета.

Определя се инфектирана 200 кв. км зона около установен случай на заразено диво прасе. В нея попадат забранената площ от 3 кв. км, както и други две санитарни зони. В първата санитарна зона от 27 кв. км се разрешава индивидуален лов, лов с капани и групов лов без кучета. Във втората санитарна зона се разрешават всички видове лов на дива свиня.

Всички отстреляни по време на лов диви свине задължително трябва се изследват за вируса, като изследванията са за сметка на БАБХ. До излизане на резултатите от пробите отстреляните диви свине трябва да останат за съхранение в хладилни съоръжения.

Оказа се, че освен на изискванията за безопасен лов и за спазване на правилата в условията на африканска чума по свинете, ловците трябва да оправдаят и очакванията на жителите на цял квартал в Габрово, тормозен от набези на дивите животни.

Тревогата мъчи жителите на квартал „Недевци” от близо месец. Стадо диви свине трайно се е заселило в района. От горското увериха, че с откриването на лова ще върнат спокойствието в квартала.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!