Картина на световноизвестния художник Джаксън Полък е открита в България при операция на ГДБОП и гръцките служби за борба с организираната престъпност под координацията на „Европол“. Това съобщи за bTV Mинистерството на вътрешните работи.

По оценка на експерти цената на подобна картина може да достигне до 50 милиони евро.

Снимка: Getty Images

Операцията е проведена на територията на София, Атина и на о. Крит. Насочена е срещу трафика на културни ценности и е имала за цел да неутрализира дейността на организирана престъпна група.

В рамките на акцията е намерена и картината, в чиито долен десен ъгъл се чете името на световноизвестния художник.

Снимка: Getty Images

До момента са задържани трима гръцки граждани и един българин. Информацията, с която bTV разполага е, че това е художник на свободна практика и посредник. Името му е известно на разследващите.

Намерената картина е била предадена на специалисти от Националната художествена галерия. Експертизата е установила, че става дума за оригинална некаталогизирана творба на Джаксън Полък от 1949 година. Според експерти цената ѝ в аукционна къща би могла да достигне до 50 милиона евро.

От прокуратурата посочват, че ще бъде назначена допълнителна експертиза, която да изследва автентичността на картината.

Снимка: Getty Images

Кой е Джаксън Полък?

Той е американски художник, водеща фигура в абстрактния експресионизъм. Това, което го убива е и най-голямата му страст – алкохолът. Полък загива при автомобилна катастрофа на 44 години, след като кара пиян.

Снимка: Getty Images

Приживе той се радва на огромен успех.

Джаксън Полък има уникална техника на рисуване с течна боя, която усъвършенства през годините. Той е един от най-влиятелните художници в историята на изкуството до ден днешен.

Картина на Полък държи рекорда за най-скъпо продадено модерно изкуство.