БАБХ констатира огнище на птичи грип в обект за отглеждане на пъдпъдъци за яйца в Етрополе. Засегнатото стопанство се състои от два обекта със затворен цикъл на люпене и отглеждане на пъдпъдъци. Вземането на проби е извършено след установена завишена смъртност на птици в обекта.

Предстои хуманното умъртвяване на около 25 000 засегнати птици и яйца, както и обезвреждане на труповете под официален надзор и по начин, недопускащ разпространение на болестта. Издадена е заповед на изпълнителния директор на БАБХ за обявяване и мерки за контрол на огнище на Инфлуенца по птиците. 

Около засегнатия животновъден обект е определена 3-километрова предпазна зона, в която попада Етрополе. В 10-километровата наблюдавана зона са от общ. Етрополе – с. Лъга, с. Лопян, с. Рибарица, с. Ямна, с. Бойковец, а от общ. Правец – гр. Правец.

„Извършва се епизоотично проучване и проследяване на движенията на домашни и други птици, яйца, продукти и странични животински продукти добити от тях, фураж за птици, и на транспортните средства, свързани с технологичния процес в обектите“, добавят от БАБХ.

От там напомнят, че птичето месо и продукти, добити в обект, в който е установено огнище на Инфлуенца по птиците, не представляват опасност за човешкото здраве при спазване на хигиенните правила за обработка на храни в домакинството.

"Самото законодателство изискава задължителна проследимост 21 дни, колкото е инкубационния период на заболяването назад във времето и всичко, което е налично в търговската мрежа подлежи на извземане.Но няма опасност за хората, тези продукти крисят риск за останали птици, ако влязат в контакт с тях", коментира д-р Даниел Денев, началник на отдел "Здравеопазване на животните" към БАБХ.