Литература с радикално съдържание е открита в дома на обвинения в тероризъм Иван Захариев. Това заяви пред bTV говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

21-годишният Иван Захариев не е планирал терористичен акт у нас. Той е искал да стане боец на „Ислямска държава”. В България смятал да се въоръжи, тъй като режимът му се сторил по-либерален.

Повече от два месеца агенти на ДАНС разработвали 21-годишния Иван. Установили, че посещава стрелбища. Според разследването не просто натискал спусъка, а тренирал да убива. Проявявал нетипично старание в стрелбата. Определят го и като психически нестабилен.

„Със сигурност е симпатизирал на „Ислямска държава”, в чиято квартира два дни в Сирия е бил на кратко обучение за боравене с огнестрелно оръжие. През тези 2 дни в тази секретна квартира в Сирия, той се е обучавал как се разглобява и сглобява „Калашников” и как се почиства. Но това обучение не му е било достатъчно, за да бъде приет като боец на тази терористична организация и затова той е предприел такова самообучение в България”, заяви Румяна Арнаудова.

Бащата на Иван определя тези обвинения като абсурдни:

„Моят син изрази желание, защото е бил в Корпуса в армията в Австралия и каза: „Не ми дадоха нито веднъж да стрелям, може ли в България?" Може, ей тук, на „Герена”.

През последните два месеца Иван е не само следен, но и подслушван.

Записани са разговорите му с негови близки, с които е споделял собствените си действия, намеренията си и ревностното си желание да се включи в редиците на „Ислямска държава”, където да му се даде възможност реално да участва в терористични атаки.

Откритата в дома му литература е радикален ислям, категорични са разследващите. Иван станал мюсюлманин преди три години.

Според близките му обаче преди няколко месеца се отрекъл от исляма.

Последните месеци ядял свинско и пиел бира, твърди баща му и предполага, че ще се върне към православието. Допълва, че като малък бил много религиозен.

Разследващите твърдят, че младежът е бил разследван за тероризъм и в Австралия, затова избягал от там.

Вчера съдът намери за достатъчни доказателствата срещу 21-годишния младеж и го остави в ареста. Дали ще бъдат достатъчни и при предстоящ съдебен процес, ще стане ясно идните месеци. Това е третото дело за тероризъм у нас.