Намериха живи и здрави тримата изгубили се в Балкана младежи. С щастлива развръзка приключи най-мащабната спасителна операция в планината през последните години.

Виктор, Веселин и Христо са открити в Стара планина близо до водохващането над село Тъжа. Студентите от Великотърновския университет са вървели дълго покрай реката и накрая са видели човек на ВЕЦ Тъжа.

Мъжът, на име Красимир Иванов, разказа, че когато видял момчетата, те били "малко стресирани, доста уморени, претръпнали, трудно говорящи". Помолили го да ги закара до колата им и така стигнали до контакт със спасителите.

 


Видео: БГНЕС

Виктор Димитров разказа, че за четирите дни са изминали може би 100 километра в планината. В един случай той увиснал на 90-градусов склон, а в друг единият от приятелите му наранил ръката си.

"Звъним на 112 и те ни казват „Погрижили сме се”, след това звъним на хижа и на спецслужби, всички казват „Добре, успокойте се”. 10 пъти сме обяснявали откъде сме тръгнали, по едно време ни омръзна", разказа Виктор за опитите за контакт със спасителите.

"Спахме на градушка, спахме на дъжд", каза младежът, който възнамерява да си вземе "един уникално горещ душ", след като се прибере у дома. Той сподели, че е "изтощен, уморен, потресен, много други епитети" от преживяното.

 
Видео: БГНЕС

Тримата младежи изчезнаха в района на връх Ботев в събота. Целта им била да стигнат до хижа "Рай".

Те подадоха сигнал цели 6 часа, след като се изгубиха в планината без дрехи и храна. Младежите не можаха да обяснят къде се намират.

При едно от обажданията си преди да паднат батериите на мобилните им телефони, младежите съобщиха, че са пренощували в пещера.

Над 50 спасители от Карлово, Сопот, Калофер, Пловдив, Троян и Априлци, доброволци, два вертолета и мотопланери обикаляха огромен периметър в планината. Местността е трудно достъпна.

Войнците от Стрямската механизирана бригада за 4 часа изминаха целия път из местността, по който младежите са се лутали в продължение на 4 дни.