Спешна помощ - Сливен отказа да оповести резултатите от проверката на лекарския екип, транспортирал момиченцето от село Сотиря.

След убийството родините обвиниха лекаря, че не е направил нужното, за да помогне на детето.

Майката и бабата на 7-годишното момиченце разказаха, че д-р Недко Димитров не е оказал никаква помощ и се е качил при шофьора на линейката, вместо при детето на път за болницата.

Лекарят обясни това с афекта на бабата, която му попречила да се доближи до момиченцето. Именно проверка трябваше да установи има ли нарушение.

Оказа се, че заключението от проверката няма да бъде публично. Заради претенциите на близките към лекаря, който според тях не е действал адекватно, в понеделник започна вътрешна проверка.

Лекарят е написал  доклад с писмен разказ за случилото се. Въз основа на това ръководството на спешния център трябваше да се произнесе дали е нарушил стандартите за спешност. Това обаче остана в тайна от медиите.

Семейството решава да съди лекаря от спешния център след негово интервю пред bTV, в което той обвини бабата, че му е попречила да помогне на момиченцето.

Във фаталния ден шофьор на автобус от Сливен към Сотиря вижда линейката на път за селото. Разказва, че била без сигнализация.

Резултатите от проверката ще бъдат изпратени до Министерството на здравеопазването.

За да бъде финализирана тя, здравните власти трябва да се запознаят с резултатите от назначените съдебно-медицинска експертиза и аутопсия. Едва след това ще бъде изготвен доклад до здравния министър.

Междувременно близките на загиналото дете инициираха подписка с искане за доживотна присъда без право на замяна за обвинения за убийството Мартин Трифонов. Те заявиха, че ще се борят за законодателни промени срещу тежките престъпления.

Десетки се събраха на втората поредна вечер на протест. Те скандираха под прозореца на болницата, където остава за лечение обвиненият за престъплението. Подписката с искане за справедлив съдебен процес започва утре в цялата страна.