Над 50 000 зрелостници днес се явиха на задължителната матура по български език и литература.

Над 4000 камери в залите, 13 500 квестори и мобилни екипи от инспектори се изправиха срещу преписвачите. Девет души бяха хванати да преписват, а анулираните работи са 11.

Над 2000 зрелостници не явиха и ще отложат получаването на дипломи наесен. Малките матури за седмокласниците също протекоха спокойно. Дори те да имат двойки, ще бъдат класирани в някое друго училище на базата на оценките им през годината по български и математика.

Опити за купуване на матурите имаше и тази година. Родители се снабдиха с шпионска техника, за да подсказват на децата си. Отговорите струваха между 50 и 250 лв., а мними измамници се опитаха да спечелят.

В Добрич пък зрелостник се яви на изрита с газов пистолет. Оръжието му е взето от охраната на училището и момчето е било допуснато до изпита. Това не е било първото му явяване на матура.

За първи път тази година матурата се проведе в три модула с различно времетраене – за да се избегне евентуално преписване.

Първият модул съдържа 30 затворени въпроса и носи 30 точки на зрелостника, вторият е с 10 въпроса със свободен отговор и работа с текст, които носят 40 точки, а третият модул, или 41-и въпрос, е тема от посочено произведение от изучаван български автор, по която дванадесетокласниците пишат есе или интерпретативно съчинение.

Този модул носи 30 точки.

Вижте отговорите от матурата:

От Министерството на образованието и науката съобщиха, че на държавните зрелостни изпити по български език и литература тази година са анулирани 11 писмени работи. Девет от тях – заради преписване. Това е станало в Симитли, Благоевград, Дупница, Сърница. По двама преписвачи са заловени в гимназии в Казанлък и Елхово.

Отделно от това са анулирани две работи на зрелостници, у които са намерени мобилни телефони – в Свищов и Видин.

На националното външно оценяване в седми клас не са констатирани случаи на преписване.