„Въведение на Света Богородица в храма е Ден на християнското семейство, както и Ден на християнската жена”, казва отец Петър Христов, иконом на храмовете „Св. Петка”, „Св. Екатерина” и на манастира „Св. Три Светители” в София. Разказът му за 21 ноември пред Ladyzone.bg звучи като приказка за доброто в дома, над която всеки един от нас трябва да помисли. Защото днес всеки ден е посветен на нещо или на някого, отбелязваме го, празнуваме, но знаем ли защо? Отецът говори и за семейството днес, абдикирало от духовните ценности, говори за ролята на майката, която трябва да „научава душата на християнските ценности”. За да няма страдания! 

Денят на християнската жена

Светата Църква на този прекрасен ден е отредила да се чества Християнското семейство или както казват Светите отци – Денят на християнската жена. Преди 30 години сме били под друг режим на управление и 8 март е народният празник на жената, а църковният, когато всеки отдава почит на християнската жена, е 21 ноември – Денят на християнското семейство.

Всеки би се зачудил защо от времето на Моисей или Старият завет, са броили само мъжките чеда, а женските не са? Тук идва делото на Христос, който казва: „Аз не дойдох, за да наруша завета, а да го обновя и да бъде чист!". И именно на този ден всички православни християни отдаваме значение на българската жена. На първо място жената е център на семейството, жената е тази, която научава душата на християнските добродетели. Както казваше дядо Дометиан: „Едно дете като падне, не казва ох, татко, а ох, мамо!”. В Новия завет стожерът на християнската църква в дома като домашна църква е майката. Майката е длъжна така да възпита децата в християнските добродетели, че както казва Св. Йоан Златоуст: "Всяка жена, възпитала дете, е печат върху восък!". Защото възпитанието на децата от най-ранна възраст в християнската любов и ценности е отпечатък върху тяхната душа.

Снимка: личен архив

На този ден всеки един от нас трябва да се замисли дали възпитаваме нашите деца така, както е благоугодно Богу. Гениален мислител на миналия век, хуманист, наречен педагогически гений на славянството - Ян Амос Коменски, казва: „Възпитанието в семейството на децата още от първата година се счита, че те, онова, което в нравствено отношение придобият в детинство, то това е много по-голямо богатство, отколкото да наследят сребро, злато, къщи и имоти!”.

Ролята на родителите върху изграждането на децата

И майката, и бащата, като стожери на семейството, ще видят какво е и те да възпитават своите деца и внуци, и правнуци. Християнското семейство трябва наистина да се възприема като християнско, а не само да се венчаеш, защото така трябва. Днес виждаме, че младите хора не оценяват домашната църква, а щом е така, ти я нямаш. Не напразно хората казват, като влезеш и видиш храма, тогава ще видиш и домашната църква на свещениците, които служат в него. Св. Йоан Златоуст казва: „Ако възпитаваме децата си от най-ранна възраст в християнски добродетели, то тогава светът не би имал нужда нито от закони, нито от съд, нито от съдилища, назидания и глоби!”.

Целия текст с думите на отец Петър Христов ще намерите в сайта Ladyzone.bg:

За народните вярвания и традиции на този ден научете от етнолога Анелия Овнарска-Милушева: