Българският хелзинкски комитет (БХК) определи отец Паоло Кортези за Човек на годината (HumanOfTheYear.org).

Католическият свещеник беше отличен за смелата му позиция при скандала с изгонените от Белене сирийски бежанци. Той приюти сирийското семейство, за което впоследствие получи дори заплахи за живота си и се наложи за няколко месеца да напусне България

Днес, няколко месеца след скандала с настаняването на бежанци в католическата църква, отец Паоло Кортези отново служи в Белене.

На награждаването той призна, че е изненадан и че основната му цел е да си върши работата, а не призовете. Свещеникът посочи, че се надява случилото се в Белене да помогне за израстването на човешки отношения и да не се страхуваме от различните.

„Приемам тази награда за моята общност, за всички беленчани, католици и вярващи, които помагаха в това милосърдно дело. Когато един член на семейството страда, очаква помощ от братя и сестри. Този път страдащите са били сирийци, друг път са били евреи, друг път цигани, други път други. Аз като човек имам състрадание към тях, това е човещина“, каза отецът.

Според него скандалът със сирийските бежанци е бил „цирк“ и „политическа битка за печелене на гласове“.

Освен голямата награда, журито определи и две равностойни втори награди. Отличени с тях бяха Златина Стайкова и Радослава Станчева и Кристина Костова.

Стайкова и Станчева са учителки от вече закритите от държавата болнични училища, които със собствени усилия и средства създадоха интерактивна стая към детското отделение на университетската болница „Свети Георги“ в Пловдив, където да продължат да работят с хоспитализираните деца.

Костова е българска художничка и създателка на първия шрифт на кирилица за хора с дислексия.

Номинираните за наградата тази година бяха 36, сред които доц. Кристиян Таков, както и организациите „Дивите животни“ и „Четири лапи“.

Таков получи приза за цялостен принос, което изправи залата на крака. 

Той беше едновременно много различни неща – беше просветител и учеше студенти, че правото и справедливостта рядко вървят ръка за ръка, беше юрист от световната величина, водеше битка за право, справедливост, правосъдие, учеше ни да различаваме хората от постъпките им, каза Петко Петков при връчването на наградата.

Останалите специални призове бяха дадени на Асоциация на европейските журналисти – България (наградата „Журналисти на годината“), Неправителствената организация „Кампании и активизъм за животните в индустрията“ („Активисти на годината“), Пол Найденов („Постоянство и храброст“), Виктория и Захари Недялкови („Вдъхновение на годината“) и Българският фонд за жените („Застъпници на годината“).

Отличието се дава за принос към правата на човека и търси да отличи смелите и сърцати постъпки на правозащитници, които са се оказали фактор в обществения живот. Всеки може да номинира и да бъде номиниран, а изборът е на десетчленно жури, съставено от правозащитници, юристи, журналисти и представители на неправителствения сектор.

Наградите бяха връчени за десети път днес, по случай честването на Международния ден на правата на човека (10 декември).