Вече независимият народен представител Георги Георгиев, който се отцепи от "Има такъв народ", се подложи на полиграфски тест - или т.нар. детектор на лъжата.

С него той иска да покаже, че за разлика от твърденията на представители на „Има такъв народ“, не са му предлагани и не е взел пари и пост, за да напусне доскорошната си партия и да стане независим депутат.

Георгиев заедно с останалите четирима отцепници съобщиха резултатите от детектора пред журналисти.

„През последните осем дни сме обект на постоянни атаки от народни представители, които казват, че сме купени. Купуването и продаването на гласове е престъпление, а купуването на народни представители е още по-голямо престъпление. То трябва да бъде преследвано с цялата строгост на закона“, заяви Георги Георгиев.

„Обявяването, че има купени народни представители обаче е точно такова престъпление, каквото е самото купуване на депутати“, допълни независимият депутат.

Той прочете въпросите и отговорите от полиграфския тест.

Въпрос: Ти получи ли пари от някого, за да напуснеш ИТН?

Отговор: Не

Въпрос: Кирил Петков предложи ли ти да станеш министър в „Продължаваме промяната“?

Отговор: Не

Георгиев призова прокуратурата да поиска конкретни доказателства от всички тези, които са ги обвинили. Ако те нямат доказателства, да им бъде потърсена наказателна отговорност.

Детекторът на лъжата е направен в лаборатория в София, която е избрана от журналист, уточни той.

Независимите депутати заявиха, че ще гласуват категорично "против" вота на недоверие срещу правителството. Мотивите им са това, че темата със Северна Македония е измислена. Те смятат, че в момента България не трябва да е поставена в политическа нестабилност. 

Георги Георгиев предлага още всички депутати от „Има такъв народ“ да се подложат на такъв тест, за да стане ясно дали са останали в „Има такъв народ“, следват собствената си воля или им е оказван натиск.

Независимият депутат Иво Атанасов предложи да се яви на подобно изследване заедно с Тошко Йорданов от „Има такъв народ“.

Eто и проведения полиграфски тест, който бе изпратен до медиите: