Националният ни отбор по биология постигна непостижимото. Така ръководителката на младежите Албена Йорданова определи успеха им на 28-ата международна олимпиада в Ковънтри, Великобритания. 

Четиримата младежи – Габриела Христова, Мария Карабоева, Ваня Миланова и Димитър Каразапрянов спечелиха златен, сребърен и бронзов медал в конкуренция с над 240 участници от 68 страни.

Тази година отборът наистина се представи доста добре, коментира спечелилият златото Димитър.

 

За bTV младежите разказаха каква е била една от задачите в състезанието – на практиката по биохимия – да определят активността на пироваткиназа – важен за човека ензим. Изследвахме цяло семейство – баща, майка и дъщеря, за този ензим и се опитахме да намерим генетичната връзка на заболяването, обясни Габриела.

Спечеленото е забележителен успех, който, надявам се, ще вдъхнови младежите страната, коментира Йорданова.

Снимка: bTV

Тя посочи, че в българското училище липсват лабораторни занятия по биология, химия, физика и единственият шанс учениците да се докоснат до реални експерименти е в биологическия факултет.

Снимка: bTV

Междувременно трима от отбора вече са приети за студенти – Габриела и Мария ще учат молекулярна биология в Софийския университет, а Димитър – медицина, отново в София. Ваня все още е ученичка, но също обмисля молекулярна биология в СУ.

Всички те възнамеряват да се занимават с научна работа. Но дали в България, или в чужбина – времето ще покаже, казват младежите.

Вижте повече във видеото: