На 15 август Православната църква отбелязва Успение на Пресвета Богородица. Това е денят, в който тя напуска земния живот и отива при сина си.

Счита се, че празникът е установен от Апостолите, които вярват, че Пресветата Божия Майка възкръснала в третия ден след успението си и с тялото била взета на небесата.

Св. Богородица се почита като закрилница на майчинството и на жените и защитница на семейното огнище. Празникът е честван от всички жени, затова в този ден не се подхваща женска работа.

На Голяма Богородица, след тържествена литургия в църквата, се освещават обредни хлябове, които жените след това раздават за здраве и за починалите близки. Вярващите търсят покровителството на Света Богородица в житейските проблеми.

На празника по традиция стотици вярващи се събраха в Бачковския манастир, за да се помолят пред чудотворната икона на Божията майка. 

Силно вярващите са преспали в храма, уверени, че така молитвите им ще бъдат чути, а тази сутрин участваха и в празничната литургия. Историите за изцеление се предават от човек на човек. За чудеса свидетелстват и божиите служители.

Манастирът посреща и своя храмов празник.

На този ден се правят родови срещи, свързани с жертвоприношение - курбан за живот, за здраве, за плодородна година, против премеждия и болести. Традиционни ястия на трапезата са прясна питка, украсена с орнамент, пиле каша, варено жито, царевица и тиква. Непременно се ядат диня и грозде.

Имен ден празнуват всички, които носят името Мария, Mариянa, Мариян, Mариo и техните производни.