На 17 януари отбелязваме Антоновден. Българската православна църква чества преподобни Антоний Велики.

Имен ден днес празнуват всички, които носят имената Антон, Андон, Антоан, Антония, Антонина, Антоанета, Тончо, Тоня, Дончо, Донко, Донка.

У нас според последната статистика празнуващите Антоновден са 79 968 души - от тях мъжете са 32 984, а жените - 46 984.

Черквата "Свети Антоний" в Мелник е единствената в България, която носи името на светеца. Тази сутрин там се отслужва празнична литургия. Сгушена в мелнишките пирамиди църквата е сред най-тачените.

Храмът е обявен за паметник на културата, а вярванията са, че в него се лекуват душите на хората. Хората разказват, че преди време младо семейство отишло в черквата, но св. Антоний не допуснал жената да влезе близо до иконата. На два пъти тя влизала, но някаква невидима сила я изтласквала навън. След това жената признала, че била много грешна.

В народния календар Антоновден се празнува за предпазване от болести. На този ден жените не предат, не плетат, не варят боб и леща, за да не разсърдят чумата, шарката и "синята пъпка".

Специално омесени за празника содени питки, намазани с петмез, се раздават на близки и съседи за здраве, а една се оставя на тавана "за белята, за лелята", както е била наричана чумата. Затова Антоновден е известен още и като Лелинден.

Според една легенда имало двама братя близнаци Антон и Атанас, които изобретили ковашките клещи. Затова имените им дни се честват един след друг и на тези дни празнуват всички ковачи, железари и ножари.