На 10 март отбелязваме Деня на спасяването на българските евреи и почит към паметта на жертвите от Холокоста. 

На Паметника на спасението, намиращ се в парковото пространство между Националната художествена академия и сградата на Народното събрание, бяха поднесени венци и цветя в памет на онези българи, които се опълчиха и не допуснаха своите братя и сестри от еврейски произход да бъдат депортирани към нацистките лагери на смъртта.

Бяха положени цветя и в памет на 11 343 евреи, депортирани от администрираните от Царство България територии на Северна Гърция, Вардарска Македония и град Пирот.

Председателят на Народното събрание Никола Минчев и народни представители участваха във възпоменателната церемония.

"През 1943 г. българският народ храбро издържа едно от големите си исторически изпитания и направи това, което малцина други в Европа успяха или пожелаха да сторят. Фундаментът на това спасение бе в огромния нравствен капитал на цели поколения", заяви президентът Румен Радев в свое послание по случай 79 години от спасяването на българските евреи.

"Надгради го будната съвест на България – православната църква, народни представители, политически и обществени лидери, мнозинството обикновени българи. Отхвърлили удобството на конформизма, изправили се срещу безразличието, предците ни не позволиха депортацията на своите съседи, съученици и приятели евреи, посочва президентът и добавя, че така те завещаха и на нас частица от своята дързост и доблест, от вярата в човешкия живот", казва още Радев. 

"През последните дни живеем с усещането, че светът се намира на исторически кръстопът, който може да възроди непростими грешки от миналото, да посее семената на нови неправди и страдания", посочва президентът и отбелязва, че затова днес примерът на нашите предци грее особено ярко.

"И не е случайност, че много българи, достойни техни наследници, отварят сърцата си – този път за невинните жертви на една братоубийствена война. Историята за чудото, сътворено от малка България в най-мрачните за Европа години, трябва да се разказва. За да не забравяме, че с общи усилия можем да се обединяваме около доброто и да даваме надежда там, където е най-нужна", завършва президентът словото си.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!