Отбелязваме 144 години от Шипченската епопея. Шипченската битка, наричана също Шипченска епопея, е поредица от ожесточени сражения при Шипченския проход по време на Руско-турската война (1877-1878). 

Националните чествания ще се състоят от 21 до 26 август, с препратка към дните, когато са се състояли историческите събития.

Държавният глава Румен Радев участва в честванията на историческия връх Шипка. Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили прие почетния строй на Националната гвардейска част.

Радев произнесе слово и поднесе венец на Паметника на Свободата, отдавайки почит пред паметта на загиналите герои за свободата на България.

„Шипка е чутовен подвиг на българските опълченци и българските войни, които заедно отстояха прохода. Но Шипка е и символ на онази битка, която всеки българин води дълбоко в сърцето си. Битката между страха и смелостта, между малодушието и доблестта, между егоизма и родолюбието, в която се решава личното и националното ни бъдеще“, каза Радев в словото си.

Снимка: btvnovinite.bg

Негово Високопреосвещенство Великотърновски митрополит Григорий и духовници от Българската православна църква отслужиха заупокойна молитва в памет загиналите български опълченци и руски воини.

Честванията на Шипка ще продължат до 15 ч. Пътят към историческия връх ще бъде затворен, преминаването през прохода „Шипка“ не е ограничено.

Снимка: btvnovinite.bg

След 16 ч. президентът ще посети Историческия музей в Нова Загора, след което ще проведе среща с местни културни дейци и общественици.