От втория опит и с кворум на ръба от 122 народни представители, парламентът започна работа по промените в Изборния кодекс. След среднощно заседание на Правната комисия, днес той се гледа окончателно в пленарна зала.

Пред сградата на Народното събрание беше организиран протест от десните партии, защото според тях се премахват преференциите в Изборния кодекса. Например – на евроизборите, за да се размести листата с преференции, ще са необходими 130 хил. гласа.

Крум Зарков от ПГ на „БСП за България“ заяви по време на дебатите, че Изборният кодекс се прави на „тъмно” във връзка със среднощното заседание на Правната комисия.

„Вие гласувате на тъмно. Гласувате неща, които не познавате. Не знаете нито защо се правят, нито до какво ще доведат. Гласувате го по инерция и сте принудени да го направите. Дори и ние не знаем какво пише в доклада, тъй като много от текстовете, които сега ще разглеждаме бяха взети по принцип и за дообработка. Правилникът не познава приемане по принцип, но правилникът не се спазва в Правната комисия“, каза Зарков.

Заседанието на Правна комисия продължи до 00:16 ч., двама от шестима от членовете от БСП останаха докрай, но за съжаление очевидно неработоспособни. Така отговори на обвиненията председателят на Правната комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов.

Преференциите бяха основната тема на спора и в залата. „Ритуално заклахте преференциалния вот с ДПС и подкрепа на патриотите. Те не са патриоти, а предатели. Произвол на една шайка”, каза Явор Божанков от БСП.

Така се стигна и до нетипичен за народните представители език, а викове „шайка” изпълниха пленарната зала.

„Абе, младеж...комсомолец. Вчерашно момченце ще ми вика „шайка”, възкликна Вежди Рашидов от ГЕРБ.

И докато се караха на принципна основа, депутатите отказаха да подкрепят идеята на ДПС да отпадне уседналостта.

Предстои обсъждане за отпадане на забраната за огласяването на социологически данни в изборния ден и за промяна на състава на ЦИК.