От утре разширяват зелената зона в София. Знаците вече са поставени, но още не се открити. Зелената зона се разширява в четири столични района – „Лозенец”, „Възраждане”, „Оборище” и „Красно село”. Новите места ще бъдат около 6300. 

Снимка: btvnovinite.bg

Разширяването на зелената зона включва и местата за паркиране пред блокове, на които до сега хората са оставяли колите си безплатно. Това е неприятна изненада за много столичани, които не виждат смисъл да плащат за стикер за зелена зона. Според някои по-вариант е платен паркинг. Други твърдят, че новата зона ще помогне за по-лесно намиране на паркоместа.

Снимка: btvnovinite.bg

От Центъра за градска мобилност уточняват, че ще има гратисен период преди да почнат да глобяват нарушителите в разширената зелена зона. Санкции ще се налагат от понеделник.

Снимка: btvnovinite.bg„Тези два дни ще използваме, за кампания да запознаваме гражданите. Нашите служители ще обхождат новите райони и ще започнават гражданите, но те няма да санкционират гражданите, а само ще ги насочват как могат да паркират”, каза Румяна Милова, Център за градска мобилност.

Според икономисти разширяването на зоните е стъпка в правилната посока по пътя към решаването на проблема с липсата на паркоместа. Общината обаче можело да помисли и за по-гъвкаво ценообразуване.

„Имаме съботед ден, хората искат да слязат до центъра – имаме една цена, имаме работен ден, в 8 сутринта всички искат да паркират – тогава имаме по-висока цена”, коментира икономистът Стоян Панчев.