Ресторантьорите се отказаха да отварят обектите си в знак на протест. Ден преди нерегламентираното отваряне, част от бранша излезе с позиция, че нямат моралното право да подложат служителите си на наказателно преследване, с протестно отваряне на заведенията на 1 февруари.

Снимка: bTV

Ресторантите няма да отворят протестно, но пък от утре ще бъде възможно да се посещават кина и търговски центрове. Ще могат да се провеждат групови занятия в танцовите зали, например, ще заработят и фитнесите.

Тази част от бизнеса, която ще работи - се ангажира да спазва ограниченията и мерките, но заведенията се притесняват, че оцеляването им ще е трудно.

Снимка: bTV

След отварянето на моловете утре клиентите ще могат да пазаруват - при спазване на дистанция и с маски.

„Правим всичко възможно за дезинфекция на целия магазин. Първата ни разпродажба е 70%“, каза Светлин Бориславов, продавач-консултант.

Снимка: bTV

И докато търговските центрове и фитнесите ще заработят с разрешение от властта, в ресторантите се отказаха от протестното отваряне в нарушение на разпоредбите. Остават притеснени, че може да останат без служители:

„Един мой готвач ми спомена, че си е намерил работа в такъв ресторант, който не е затворил и няма и намерение да затваря“, споделя Станислав Димитров, ресторантьор.

Така докато едни заобикалят закона, тези, които опитват да спазват правилата, казват, че без персонал бизнесът върви към тих фалит. Няма и предвидимост:

„Затварят ни втори път, сега станаха три месеца, а откъде да знаем дали на 1 март няма да кажат на 1 април, а първи април е една шеговита дата“, коментира Димитров.

Като салонен управител, Яна се надява ресторантът да заработи скоро:

„Аз се чувствам глупаво в този случай, спазвайки закона да не говорим, че всички са отворени. Ето и сега пак има репортаж за хора, които се редят на лифта в Банско - после тези хора са по хотелските ресторанти.“

От бранша обясниха, че са се отказали от неподчинението след анкета.

Снимка: bTV

„След консултация с адвокати  на база на тази анкета се оказа, че нашите служители и всички участници в заведението, както и клиентите - могат да бъдат подведени под наказателна отговорност, а няма смисъл от това на този етап“, каза Ричард Алибегов от Асоциацията на заведенията.

Наказателната отговорност предвижда лишаване от свобода до 5 години и глоба от 10 до 15 хиляди лева.