Десетки работещи в офис в центъра на София, влизат в сградата си на бегом – причината е строеж в съседство, който ги заплашва с падащи предмети.

През декември греда от строежа падна върху преминаващ автомобил. Тогава институциите обещаха да вземат мерки.

Месеци по-късно работещи в близките офиси отново ни потърсиха, за да разкажат, че елемент от строежа наскоро паднал върху стъклената козирка на сградата им, а работниците редовно изхвърлят отпадъци отгоре. 

Сигнал за инцидента е подаден в Столичната община и в Инспекцията по труда още на 30 януари. Резултатът: близо месец по-късно се оказва, че за институциите такъв инцидент няма.

Снимка: bTV

От община Красно село отишли на проверка повече от седмица след сигнала и  не констатирали счупена козирка.

„Ние де факто не сме установили счупена козирка на място. Да, тази козирка може да се е счупила – госпожата твърди (така). Ами, представете си, че друг може да твърди, че се е счупила от нещо друго. Точно тази седмица бяха големите ветрове за София, за които предупредиха и по телевизията – да се приберат саксии и други опасни неща. То по същия начин падат ледени висулки. Гражданите са изложени на един огромен риск. Трябва да сме благодарни на Господ, дето вие не вярвате дали е случайно, или не. Така, карма…”, е коментарът на Анета Улюшкова, ст. експерт „Контрол по строителството” в район Красно село.

Проверката си строителният контрол отложил за след три седмици. Изводът – същия като на общината.

В телефонен разговор и строителят обясни, че такъв инцидент не се е случвал.

Телефоните на надзорната фирма, която трябва да контролира строежа са изключени.

Снимка: bTV

„Не са взети никакви мерки, цялата ситуация е потушена и се неглижират нещата”, пък е коментарът на Михаела, чиято кола пострада през ноември от летящ предмет от същия строеж.

В bTV Новините вече ви разказахме нейната история. Жената ще търси правата си в съда.