Много българи предпочетоха гръцкото море и въпреки административните неясноти заради коронавируса – тръгнаха натам. Към ГКПП „Кулата“ се образуваха опашки от чакащи автомобили още в ранни зори. 

Преди изгрев слънце колоната беше дълга 5 км., а към 8:30 ч. вече беше дълга около 10 км., очаква се колите да се увеличават с напредването на деня. За час автомобилите се придвижват с не повече от няколко метра. 

Пътуващите се оплакаха, че не получават никаква информация от властите, а наблизо няма дори откъде да си купят вода или да отидат до тоалетна.

От ГД „Гранична полиция“ информираха, че голяма част от хората, които са се запътили към Гърция са граждани на трети стани. 

Забавянето е заради строгия граничен контрол. От 1 юли гръцките власти въведоха нови изисквания за туристите, които искат да минат границата. 48 ч. преди път желаещите да посетят южната ни съседка трябва да попълнят онлайн декларация и да получат QR код. 

Граничните власти ще проверяват на случаен принцип необходимите документи. Ще се пропускат само автомобили с до трима пътници и шофьор. ГКПП „Макза“ остава отворен за преминаване до понеделник.