От полунощ влизат в сила новите ограничителни мерки. Фитнесите ще работят при капацитет до 30%, а колективните спортове на закрито спират. Кината, театрите, концертите на закрито ще работят с намален на половина капацитет.

Преустановяват се всички масови мероприятия, като фестивали и събори.

Снимка: bTV

На кръщенета, сватби и други тържества ще се допускат до 30 души на закрито и до 60 на открито.

И докато заведенията, фитнесите, кината могат да работят при пълен капацитет, ако всички служители и посетители имат COVID сертификат, то облекчение за сватбите при такива обстоятелства не се предвижда.

Десислава Николова и годеникът ѝ живеят в Испания, но планират сватба в България от 2019 г. Заради мерките планираното тържество през август  миналата година се отлага за юли тази. Точно седмица преди сватбата -  Испания попада в „червената зона“ и макар и 100% ваксинирани, гостите нямало как да дойдат.

Снимка: bTV

На сватбата им са поканени около 100 души именно затова тържеството им се отлага поне за догодина.

„Рокля, костюм стоят и ни чакат в гардероба в България. Има неща, които можем да използваме за следващата дата, но има много неща, които трябва да с закупят - например цветята. 

Заетите в бранша също са разтревожени. За Ваня Гергова най-благодатното време за организиране на сватби през годината – през септември и октомври, е практически провалено.

Снимка: bTV

"Ние трябва всичко да стопираме, защото хората не желаят да правят избор. Как да изберат от тези 100 човека на кого да кажат да не дойде?!“, пита се тя.

Ваня се тревожи и дали този път за бранша ще има предвидени компенсации.

Епидемиолози обясняват, че ограниченията са резонни заради по-заразната „Делта“ мутация.

Снимка: bTV

„Такъв тип събитията поради еуфорията е предпоставка хората да са в много по-близък контакт. Веселят се, пеят, танцуват. Ако всички са ваксинирани, рискът намалява. Може да се обмисли, ако всички са имунизирани, дали не може да се увеличи този брой. Някои нощни клубове в Германия отварят врати за клиенти без маски, но само ако са ваксинирани“, обясни д-р Христиана Бацелова.

Според нея изключения в мерките за ваксинирани и преболедували са резонни, но някои ограничения са наложителни заради увеличаващият се брой пациенти в болница. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!