Над 400 души са загинали на пътя от началото на годината, сочат данни на МВР. Най-често произшествията са по вина на водачите.

Снимка: btvnovinite.bg

Основната причина е несъобразената скорост. Миналата година заради нея има повече от 1700 катастрофи. Загиналите са 202.

Снимка: btvnovinite.bg

 

Според последния доклад за състоянието на пътищата, който е представен за обществено обсъждане – почти 1/4 от настилките са в лошо състояние.

Преди 10 години Геновева Андонова едва не губи живота си в катастрофа с мотор. Инцидентът става заради неравност на пътя. Жената пада на глава, въпреки предпазната екипировка има счупен череп и ключица.

Снимка: btvnovinite.bg

Причината за инцидента – некачествен ремонт. Така решава да търси правата си в съда. И до днес забелязва, че участъци в такова състояние има. Според доклада за състоянието на пътищата ни, друг сериозен проблем са пътните маркировки и сигнализацията.

Снимка: btvnovinite.bg


„Липсата на светлоотразителност, видимост и съпротивление на хлъзгане са предпоставка за сериозни пътни инциденти. На тази система следва да се направи цялостна инспекция, а не просто инвентаризация”, пише в доклада.

Един от проблемните участъци е този край Бистрица. Само за няколко метра проблемите са два. Първо – асфалтът се е надигнал, второ - няма пътна маркировка. Според експерти, този участък е и с концентрация на произшествия. Знак, който да указва това няма.

Снимка: btvnovinite.bg


От Агенция „Пътна инфраструктура” отговарят, че тези проблеми се дължат на системно недофинансиране на пътния сектор. От началото на годината от пътната агенция са платили над 17 хил. лв. за обезщетения по общо 12 дела.