Националният институт по метеорология и хидрология излезе с открито писмо до министър-председателя Кирил Петков. Поводът е планираното прехвърляне на института от Министерството на образованието и науката към Министерството на околната среда и водите.

97% от работещите в НИМХ застават срещу промяната, казват от института. По думите им мнението на ръководството изобщо не е търсено, а учените са притеснени и за бъдещото финансиране и участието им в международни проекти.

Според тях ги местят в друга структура, която няма опит в администрирането на научна дейност. Институтът е създаден през 1890 г. към просветното министерство. В 132-годишната му история това е поредното прехвърляне. През 1934 г. тогавашната структура на Института по метеорология и хидрология е прехвърлена към Министерството на стопанството.

В годините институтът отива под шапката на Министерския съвет, а след това в БАН, до преди 3 години, когато поискаха и бяха извадени от Академията.

От МОН обясниха, че прехвърлянето е поискано още на 16 юли миналата година от тогавашния министър на околната среда и водите Асен Личев. От ведомството са категорични, че мястото на НИМХ е там, където се използва неговата експертиза.

От МОСВ отговориха за bTV, че предстои среща между ресорните министри, след която ще излязат с позиция.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!