Най-ниските температури през март у нас ще бъдат между минус 5 и 0 градуса, а най-високите - между 20 и 25 градуса. Това съобщи за БТА Анастасия Кирилова, синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Средната месечна температура се очаква да бъде над нормата. В Северна България и по високите полета тя ще е между 5 и 7 градуса, по Черноморието и в Южна България – между 6 и 9 градуса, а в планините – между минус 8 и минус 2 градуса.

През първите дни от месеца температурите ще са по-високи от обичайните. Ще преобладава облачно време, на места, главно в западната половина от страната, ще има валежи от дъжд, а в планините над 1800-2000 метра - от сняг.

В източните райони ще има мъгла или ниска слоеста облачност и там дневните температури ще остават най-ниски. По-значителни разкъсвания и намаления на облачността се очакват към 3-4 март.

Снимка: Аз, репортерът

Към средата на първото десетдневие ще има значителна облачност и валежи от дъжд на повече места в страната. Температурите ще се понижат и ще се доближат до климатичните норми. Повишава се вероятността за валежи от сняг в ниските планински райони и на места в Северна България. До края на периода ще преобладава облачно време, ще има и валежи, предимно от дъжд.   

През второто десетдневие на март се очаква температурите да бъдат по-високи от обичайните. Относително по-малка вероятност за валежи и периоди с по-значителни разкъсвания и намаления на облачността ще има в началото и в края на десетдневието, а около средата му вероятността за синоптична обстановка с валежи на много места в страната е повишена.

Снимка: Аз, репортерът

И третото десетдневие се очаква да започне с повече слънчеви часове в по-голямата част от страната, а около средата и до края на периода изгледите са за предимно облачно време, с чести валежи от дъжд и с температури около и по-високи от обичайните за края на март.

Кои са характерните особености на март?

През март се осъществява преходът от зимата към пролетта. Месецът е характерен с големи аномалии и с резки промени на времето. 

Увеличението на продължителността на деня и на слънчевото греене водят до чувствително повишение на температурите, а мъглите са рядко явление. Средно в равнините 3-4 дни вали сняг.

В някои години нахлуванията на арктичен въздух са толкова интензивни, че температурите през март у нас са типично зимни и със снеговалежи. Друг път времето е типично пролетно, а при нахлувания на тропичен въздух температурите стават почти летни - около и над 30 градуса.

Астрономическата пролет започва на 20 март в 5:06 часа

В началото на март слънцето у нас изгрява в 7:02 часа и залязва в 18:17 часа. Продължителността на деня е 11 часа и 15 минути. В края на месеца слънцето изгрява в 7:10 часа и залязва в 19:52 часа. Продължителността на деня вече е 12 часа и 42 минути.

Началото на астрономическата пролет е на 20 март в 5:06 часа.