Най-ниските температури през февруари у нас ще бъдат около минус 12, а най-високите - между 15 и 20 градуса, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Тази година се очаква средната месечна температура да бъде около нормата, която в Северна България и по високите полета е 1-3 градуса, в Южна България и по Черноморието - между 3 и 6 градуса, а в планините – от минус 8 и до минус 4 градуса.

Месечната сума на валежите ще бъде около и над нормата, която за по-голямата част от страната е между 30 и 50 литра на квадратен метър, а в планините - между 60 и 80 литра на квадратен метър.

През първото десетдневие в по-голямата част от страната температурите ще бъдат близки и малко по-ниски от обичайните за февруари. Облачността ще е често значителна и на места ще има валежи - в северозападната половина на страната от сняг, а в югоизточната те ще са предимно от дъжд, който на моменти ще преминава в сняг.

През второто десетдневие на февруари температурите относително ще се повишат. Вероятност за валежи ще има през периода 14-17 февруари, но вероятността да се задържа снежната покривка е малка.

През последната седмица от месеца температурите ще бъдат близки до обичайните. Вероятност за валежи има около 21 февруари, 25 февруари и в самия край на месеца, когато през страната ще преминават атмосферни смущения и ще настъпва относително понижение на температурите.

В началото на февруари слънцето ще изгрява в 7:42 ч. и ще залязва в 17:38 часа. Продължителността на деня е 9 часа и 56 минути.

В края на месеца слънцето ще изгрява в 7:05 ч. и ще залязва в 18:13 часа. Продължителността на деня вече ще е 11 часа и 7 минути.

На 5 февруари е пълнолуние, а на 20 февруари – новолуние.