През пролетта и лятото се очаква информационна кампания, за да се подготви обществеността за преминаването към еврото като национална валута.

Това е обявил финансовият министър и вицепремиер Асен Василев, цитиран от БНР. Според него подготовката на България за членство в еврозоната върви по план.

Василев не споменава дата за преминаването от лев към евро, но нееднократно е заявявал, че остава индикативната дата от януари 2024 година.

От думите му става ясно още, че техническата работа по процеса върви по план, а очакваната кампания цели да информира хората и бизнеса за предстоящата смяна на валутата, която по никакъв начин няма да застраши стабилността на финансовата система.

Василев обръща внимание на ключовата роля на банките за икономическия растеж, както и върху дълговата политика на страната.

Тази година предстоят погашения за около 3 милиарда лева, както и финансиране на дефицита. Това най-вероятно ще наложи излизане на международните дългови пазари, коментира Василев, като подчертава, че емисионната политика на правителството ще бъде предвидима.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!