Със специална празнична програма Националният военноисторически музей (НВИМ) посреща своите посетители в Деня на храбростта - 6 май. Традиционно НВИМ обявява вход свободен от 10 до 17 ч. за постоянната си хронологична и външната експозиция.

Гостите на музея имат възможност да разгледат подготвената специално за празника изложба "Орденът, превърнал се в мерило на българската храброст". Тя е посветена на първото създадено отличие в следосвобожденската история на България – ордена "За храброст", чийто празник става и празник на българската армия.

Освен всички степени на отличието, включително най-високите, в изложбата са представени оръжия и вещи от воинския бит, в които е вграден орденът. Сред тях са шпагата на цар Борис III, пиката на Самарското знаме, табакери, знамена с изображение на отличието и др. Духът на празника е пресъздаден от фотографии на кавалери на ордена "За храброст" и парадите през годините.

Атракциите с военен характер продължават с дегустация на емблематичната боб чорба. Тази година тя отново е приготвена от военен готвач в полеви условия. Този път обаче посетителите на Музея могат да видят най-съвременната полева кухня, която притежава Българската армия.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!