Безплатен градски транспорт, предлагат от КТ "Подкрепа".  Според синдиката това е възможно, ако се увеличат субсидиите от общините и държавата. Ще е нужна и промяна в данъчната система.

Заради COVID кризата и по-високите цени на горивата и тока общественият транспорт търпи загуби. Засега Столична община не обмисля нито увеличение на билетите, нито пък въвеждането на безплатен транспорт.

Кметът на София Йорданка Фандъкова уточни, че скоро предстои общинските съветници да представят новата тарифна политика. Фандъкова посочи още, че при предстоящата актуализация на държавния бюджет ще настоява за подобаващи помощи по отношение на градския транспорт.

„И от общината, и от държавата виждаме борбата между двете власти кой да поеме отговорността. Който и да поеме отговорността, е ясно, че това ще дойде през данъци и такси, които се събират в общинския и държавния бюджет, защото безплатно ползване не означава безплатен труд и резервни части, и безплатни горива“, заяви Ваня Григорова от КТ „Подкрепа“.

„Без подходящо финансиране от страна на държавата, градският транспорт или ще бъде разреден максимално, или има опасност в някакъв момент и съвсем да спре“, заяви Фандъкова.