„Движение 21“ предалга избори в средата на април и възможност за гласуване по пощата. Това става ясно от поредните консултации при президента, свързани с вота през пролетта.

Татяна Дончева смята, че пощите могат да ограничат пандемията и има начин как този процес да се контролира.

"Подвижната урна поражда много въпроси, като дали ще се влиза в дома на карантинирания, трябва ли всички членове на СИК да са ваксинирани и дали това няма да е проблем, защото ще се окаже натиск за имунизация", коментира Дончева.

Тя обясни, че може за гласуването по пощата, ако не достигат хора, да се наемат на граждански договори, както и да се направят специални кутии, от които да се вадят пликовете и да им се слага клеймо. После всичко да се изпраща в съответния места, където са избирателните секции.

Според нея има и как да се запази тайната на вота, а контролът някой да не гласува два пъти и по пощата, и на място може да се случи чрез проверка и видеонаблюдение.

Тя го вижда в два плана - при отваряне на урната, броене и написване на протокола, а също така и видеонаблюдение върху помещението на секцията през целия ден. Това би дало възможност да се проследят избирателите, които са гласували по списък. Няма да има камери при попълването, но в общото помещение, като така се види дали бройката на гласуване съответства на избирателния списък.

Дончева коментира и ваксинирането на членовете на секционните избирателни комисии. Според нея може да има членове, които да се откажат, а това би объркало процеса, защото трябва да се търси замяна.

Татяна Дончева е на мнение, че трябва да има много сериозна кампания за това как се гласува с машини и да се помисли как ще се провежда предизборната кампания, за да стигнат посланията до хората.

На срещата при президента са и представители на ръководствата на политическите партии „Движение България на гражданите“ и „Волт“, които предлагат ротационна смяна на председателите на секционните избирателни комисии и стриктен контрол на подвижните урни, за да няма манипулации с вота.