Миналото, не като скучна даденост, а като преживяване, ангажиращо почти всички сетива. Това представлява най-новата експозиция на Врачанския исторически музей. Докато гледате една от емблемите на Враца - тракийския сребърен наколенник с позлата от 4. век преди Христа, разбирате, че има и още.

„Това е абсолютно точна отливка на наколенника, която позволява включително и хората със зрителни проблеми, да усетят този великолепен артефакт“, каза директорът на РИМ – Враца Георги Ганецовски.

Така от днес част историята на този край се предлага по начин, развенчаващ традиционната представа за музеите като скучна туристическа дестинация.

„Можете не само да видите, но и да чуете, да докоснете и дори да помиришете съкровищата“, обясни архитектът Доника Георгиева.

„Това е възможно най-добрият начин от световна класа за показване на такъв вид артефакти“, обясни Нанси Шилър, президент на Фондация „Америка за България“.

Специална изненада очаква посетителя, разглеждащ филигранен 24-каратов златен лавров венец. Иновативният проект е на стойност 740 000 лева.