10-процентно увеличение на заплатите за всички в държавния сектор. Това е заложено в проектобюджета за 2019 г. Планира се промяната да стане още от януари. 

По данни на финансовото министерство служителите на държавна издръжка са 433 хиляди души.

Снимка: btvnovinite.bg

За 10-процентното увеличение от догодина ще са нужни допълнително 1,1 млрд. лв., като тук се включва и планираният ръст на доходите за учителите от 20%.

Финансовите разчети позволяват подобна стъпка, съобщи премиерът Бойко Борисов, a залагането на общо увеличение за всички на бюджетна издръжка се прави, за да няма различни искания от различни системи, които настояват за повече.

„От 1 януари с 10% може да вдигнем заплатите на целия бюджетен сектор, който ще повлече и всичко останало. Така на парче – 150 милиона за полицаи, 100 за военни, за съдебна охрана, за учители, тук-там и остават сектори, които все едно пък не са важни", заяви премиерът. 

От бизнеса се обявиха против даването на пари „на калпак” и припомниха, че държавната администрация остава нереформирана. Увеличението трябва да е според постиженията – за някои 0, за други защо не и 30%. 

„Ние имаме натежала администрация - несъразмерна за страната. Имаме и най-многочисленото МВР на глава от населението в ЕС, но това не води до по-добро представяне в сектора”, каза Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал.

Според него трябва да се върви към съкращения. Тогава онези, които остават на работа, реално и ще получават повече. Според синдикатите в някои сектори, като Инспекцията на труда например, трябва да се мисли тъкмо в обратна посока – да се наемат хора, защото хиляди фирми се следят от 400 инспектори. 

Реформа не означава автоматично съкращения. „Ако едно куче трябва да се научи да подава лапа, това означава ли, че трябва да го уморим от глад. Съвсем не – други са механизмите, по които трябва да се въздейства”, коментира Ваня Григорова от КТ „Подкрепа”.

Според бюджетните прогноза 2019 г. се залага минималната работна заплата да се повиши от 510 на 560 лева, пенсиите в средата на годината да се увеличат с 4,6%, а за новоотпуснатите да няма таван.