Всяко второ семейство у нас с компютър и достъп до интернет. Страната ни може да се похвали с една от най-високите за света средни скорости за сваляне на данни, музика и филми от глобалната мрежа, показват данните на Националната статистика и на международна интернет организация.

От догодина държавата започва изпълнението на проект - до всяко село и по-бедна община също да има мрежа за бърз интернет. Проектът "Бърз интернет на село" ще струва почти 40 милиона лева, осигурени от еврофондовете.

Сега в десетки по-малки градове и общини - заради тяхното обезлюдяване и застаряващо население, частните компании не искат да влагат милиони в съобщителна мрежа. И затова тази мрежа ще изгради държавата.

От догодина до началото на 2015-а, в 29 отдалечени и изостанали общини ще се изградят модерни оптични магистрали. Там малки частни интернет доставчици и кабелни оператори ще могат да изградят квартални интернет мрежи и да привлекат за абонати тези откъснати домове. Разбира се, услугата няма да е безплатна за крайния потребител.

Село Найденово, Стара Загора. 140 жители. Безжичният интернет тук създава проблеми. Достъп до глобалната компютърна мрежа имат само петима в селото и служителката в пощата. Там за частна компания е нерентабилно да положи оптична мрежа и да свърже къщите със сървърите на голям областен град.

„Хората отиват да живеят там, където е приятно да се живее, и си носят бизнеса със себе си. И у нас ги има вече т.нар. "бак пакери", с раничката на гърба и търсят място с добър интернет, за да си разгърнат бизнес идеята”, обяснява Красимир Симонски.

Независими експерти обаче предупреждават, че ако държавата не предложи максимално изгодни условия за наемането на оптичните магистрали от частните компании, ще повторим лошия опит на Гърция. Преди години Атина построи цифрови магистрали за милиони до всяко далечно село, но високите такси гонят малките компании да развиват услугата. И така на практика в тези райони интернет продължава да няма.

„Не бих се наел да кажа, че ако има инфраструктура, веднага доходите там ще станат високи, но по-скоро, ако не я направим, няма да станат високи. Тоест няма да се развива нищо, никога от никого”, коментира Димитър Ганчев.

Стратегията "Бърз интернет на село" е само един от инструментите на Брюксел за спиране на обезлюдяването в изостаналите региони.