От този петък в България се влиза само с отрицателен PCR тест. Но новото условие за пристигащите обаче остава неясни за много българи по света.

От 29 януари до края на април влизащите у нас трябва да предоставят документ за отрицателен резултат от PCR тест, проведен до 72 часа пристигането. Тези, които нямат такъв, ще бъдат поставяни под 10-дневна карантина. Заповедта заварва Катерина Николич на екскурзия в Доминиканската република. Българката, която обикаля целия свят, е изправена пред дилема – къде да си направи PCR тест, преди да се прибере.

„Преди имаше едно условие, в което, кацайки в България, можеш до 24 часа да си направиш PCR тест и с отрицателния резултат да го препратиш към РЗИ и съответно и да ти отпадне карантината. В момента не виждам такова нещо в заповедта, което мен лично ме кара да се чувствам не особено добре, защото има разлика между това дали ще платя 100 долара тук или ще платя 100 лева в България“, казва Катерина.

Пред Михаил Духовни стои друг проблем. Той е гражданин на Израел и вече е ваксиниран, с двете дози при това. Но преди да пристигне в България е задължен да си направи PCR тест.
„В България нямаше с кого да разговарям за това, че съм ваксиниран и дали мога да избегна да си правя PCR тест. Да си направиш PCR тест в Израел не е голям проблем, тъй като тук има достатъчно много пунктове за изследване, но това отнема време“, казва Михаил.

При кацане на летището в столицата проверка за отрицателен PCR правят от РЗИ, а на границите следят митническите служители.