От днес всички ученици са на онлайн обучение. В дистанционна среда преминават и малките.

Част от детските градини остават отворени в помощ на медиците, борещи се на първа линия срещи коронавируса. Дежурни градини и ясли има в София, Пловдив, Стара Загора, Велико Търново и Бургас. 

За София такава е 124 ЦДГ „Бърборино“. Столичният кмет Йорданка Фандъкова обясни, че в първия ден интересът към дежурната детска градина е слаб. Тази сутрин са доведени три деца. 

„Всички са на работа, надявам се да помогнем в този момент на родителите и те спокойно да лекуват хората в София“, каза столичният кмет. 

Директорът на учебното заведение посочи, че персоналът не е притеснен. Обособени са четири групи. Необходимите документи са заявление от родителя, че детето е здраво и информация за детето. 

Три градини в Бургас остават отворени, за да се грижат за децата на медиците. Персоналът в тях има готовност да работи и денонощно, ако това се налага.

Дежурните детски градини са в близост до най-големите болници в града. Засега няма заявка за нощуване на деца, но има такива, на които трябва да бъде приготвена и вечеря, защото ще останат в градината до 20 ч.

„От 7 ч. на всеки от входовете беше разположен персонал, който разполагаше със списък на децата, така че идвайки при нас родителят да бъде насочен към съответния павилион. На входа се прави филтър от медицинско лице, след което детето се насочва към съответната група“, каза директорът на ЦДГ „Звездица-Зорница“ София Димитрова.     

Децата са разделени по възраст. Димитрова обясни, че към момента при тях има записани двама ученици, като са подсигурени педагози, които да им помагат с обучението.

„Навсякъде има интернет и интерактивни дъски, има лаптопи, така че ще им помогнем, както можем и ще се справим“, каза детският учител Искра Урумова.

От дежурната детска градина се е възползвала и Петя Тодорова. Тя работи в онкологичния център. По думите ѝ нейното дете е на 2,5 г. и е в яслена група. Сподели, че подобна услуга наистина помага много на родителите, които са на първа линия. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!