От днес електронните винетки за пътищата влизат в сила. Отпада необходимостта от стикер на предното стъкло. Ако винетката ви е валидна и след 1 януари обаче, не сваляйте стикера.

Няма да  бъдете глобени, ако не сте конвертирали винетката си в електронна, но не сваляйте стикера от стъклото, ако все още е валиден и не е превърнат в електронна винетка. 

Снимка: btvnovinite.bg

До този момент са продадени 13 хиляди електронни винетки, а конвертираните от хартиени в електронни са близо 50 хиляди стикера.

От днес по пътищата ще има коли на т.нар. тол полиция, които ще следят дали винетката ви е валидна и активна. Система, разположена на тавана на автомобилите, ще снима и сканира регистрационните номера на автомобилите.

Утре предстои среща между Столичната община и АПИ, на която да се реши дали по Северната скоростна тангента ще е необходима винетка.

А на някои места днес машините за продажба винетки не работеха. Шофьори сигнализираха също, че закупуването на нова винетка през сайта bgtoll е на два езика – започва на български, но потвърждаването на плащането става на английски. Този проблем ще бъде разрешен в близките дни, уверяват от АПИ. Електронната система за закупуването на електронни винетки е напълно защитена от хакери, уверяват още от пътната агенция.

За идната събота и неделя вече ще можем да се възползваме от уикенд винетки срещу 10 лева.