В Националния исторически музей бе изработена, поръчаната от българското правителство, мощехранителница, която да приюти мощите на св. Николай Чудотворец, открити това лято при разкопки на НИМ в град Созопол.

Тези мощи бяха открити в пика на археологичната еуфория, обхванала проф. Божидар Димитров през това лято и са едно от най-сериозните му „попадения” (както всички останали – бел. ред), в цялата кампания по разравянето на античните и средновековни исторически обекти в страната, в търсене на сензации.

Благодарение на професорския устрем всички българи могат да се гордеят с новооткритото културно-историческо наследство по нашите земи, което вече е лесно достъпно благодарение на постоянното развитие на републиканската пътна мрежа – „перлата” в цялостната политика на ГЕРБ в последните три години.

Мощехранителницата е представена като изработена от сребро и богато орнаментирана от всички страни със сцени от Стария и Новия Завет.

Прави впечатление обаче не-богоугодния надпис, който по неизвестни за естетиката, логиката и смирения християнски дух причини, е издълбан върху горната част на мощехранителницата и гласи : „Дар от правителството на република България”.

Правителството на ГЕРБ в своя велемъдро-покровителски подход към държавното управление изглежда трудно осъзнава, че България не е частно предприятие и средствата, с които кабинетът дарява НИМ принадлежат на „Благочестивия и православен български народ”.

Правителството на Борисов обаче не може да бъде заподозряно като откривател на този тип политическа пропаганда. Спомнете си края на кабинета „Сакскобургготски” и т.нар. „малки проекти” на НДСВ в рамките на които бяха похарчени около 30 милиона лева за чешмички, които също бяха съпроводени от осведомителен надпис, че са дар от правителството.

Но и тогава както и сега, изборите бяха на прага ни.

На многая лета!