Окончателно – заплатите на шофьорите на градския транспорт в София ще се увеличат с 10% от април.

Така основната заплата в бранша става 1150 лв., а средната брутна – 1800 лв. Има предвиден и бонус от 100 лв. за добре свършена работа. За целта Столичната община ще отдели 5,3 млн. лева.

Предложението за вдигане на заплатите е на кмета на София Йорданка Фандъкова и беше прието след обсъждане в Столичния общински съвет. То касае водачите от „Столичен автотранспорт” и „Столичен електротранспорт”.

Вчера Фандъкова внесе извънреден доклад за решаване на проблемите на водачите, след като те протестираха около месец с искания за по-високи възнаграждения и по-добри условия на труд.

От доклада на столичния кмет стана ясно, че незаетите места в системата на градския транспорт за водачи са 251 – недостигът е 13%. 116 са липсващите ватмани и шофьори на тролеи, а 135 са свободните места за шофьори на автобуси.

Целта на предложените мерки е да се облекчат условията за работа и да се намали извънредният труд в двете дружества – „Столичен електротранспорт” и „Столичен автотранспорт”, който в момента е над допустимите 15 часа.

Използвани са материали от „Фокус”