Учениците се връщат отново в клас. Това реши здравното министерство ден преди матурите, които ще се проведат утре. Заповедта на здравния министър излезе този следобед.

С нея от  утре - 19 май, отпада забраната за провеждане на присъствено обучение във висшите учебни заведения, а след две седмици - от  31 май, всички ученици се връщат обратно в клас. 

Така ще се даде възможност на учебните заведения да се подготвят. Припомняме ви, че учениците от 1. до 4. клас учеха присъствено, а останалите се редуваха онлайн и присъствено по изготвен график. 

Вторият учебен срок за учениците от 1. до 3. клас приключва на 23 юни, а за тези от 4. до 6. клас – на 30 юни.


Всяко училище ще публикува на сайта си график за планираните дейности до официалния край на втория учебен срок.

На практика заповедта променя  разпоредби на предишната власт, която управляваше епидемията. Причините за това са обективни - смята образователният министър.

„Oсновната причина е намалението на заболеваемостта. Това е обективен факт и няма съществена промяна в политиката. Просто ние сме в друга ситуация. Ако не се появи нова вълна, те ще приключат присъствено. Разбира се, трябва да се внимава, да се следят показателите“, каза проф. Николай Денков, служебен министър на образованието.

По думите му, има смисъл от тази мярка малко преди края на учебната година, защото социалното общуване между децата е изключително важно, те трябва да си общуват и да си играят.

Той допълни, че не вижда причина да се налагат мерки като дистанция и маски:

„Разбира се, ще направим обсъждане със здравния инспектор. Така че ще има указание как да се действа“.

Родителите, които предпочитат децата им да се обучават от вкъщи, ще могат да го заявят предварително.

А преди да се върнат в клас, 49 хиляди ученици ще се явят на матура по БЕЛ утре. 

Само двама болни ученици в цялата страна няма да могат да се явят на матурите. Други двама са под карантина като контактни, но ще могат да положат изпита.

Още на входа на училищата зрелостниците ще бъдат проверявани за температура. Ако тя е завишена, по преценка на медицинското лице, детето ще остава или няма да бъде допуснато на изпита. Децата трябва да носят маски.