От 1 септември са в сила новите карти за градски транспорт в София, напомниха от Столичната община. Всички превозни документи са достъпни онлайн и могат да бъдат зареждани на платформата: webportal.sofiatraffic.bg

За учащи или работещи младежи до 26 години е предвидена Младежката карта. Годишната струва 250 лева и е за неограничен брой пътувания по цялата транспортна мрежа на града.

За ученици и студенти месечната карта за цялата градска мрежа остава 20 лв. За тях за  първи път се предлага и годишна карта за ученици и студенти. Тя е с цена от 200 лв. и също важи за целия обществен транспорт. Зареждането е еднократно срещу документ от училище или университет в София, ако ученикът или студентът за първи път влизат в съответното учебно заведение. Студент или ученик, притежател на карта, не е необходимо да представя уверение.

Нова е и картата с намаление за родители на малки деца. Майки и бащи на деца до 2 години, които са в отпуск за отглеждане на дете, ще имат право на месечна карта 10 лв. за цялата мрежа на градския транспорт. Необходимо е само да представи уверение за своя статут в пункт на ЦГМ.

Месечната персонална карта без преференции остава на цена 50 лв., а без име и снимка – 70 лв. (досега беше 60 лв.)

Запазва се цената на годишната абонаментна карта за целия градски транспрот 365 лв. За нея вече ще може да се заплати на три, вместо на две вноски. Първата вноска е с  валидност до 3 месеца и е на стойност 150 лв., а втората е за следващите 3 месеца и е на цена от 120 лв., третата е до 6 месеца и е 100 лв.

От 1 януари 2023 г. ще влязат в сила и новите билети от 1,60 и 2,20 лв., с които ще можем да се прекачваме на различни видове градски транспорт в рамките на 30 или 60 минути. До края на годината важат сегашните тарифи на билетите.