Разширяват обхвата на зелената зона в София в 4 района – „Оборище”, „Възраждане”, „Красно село” и „Лозенец”. Новите платени места за паркиране ще бъдат около 5500.

От Центъра за градска мобилност очакват новите правила да улеснят паркирането.

„Ефектът е въвеждане на ред, ще има повече свободни места за домуващите”, коментира Румяна Милова от ЦГМ.

Томислав Томов, който живее в „Лозенец”, обаче не е съгласен, че с новата зона от 1 ноември ще паркира по-лесно. Според него работещи, които спират в района, няма.

„Хората тук живеят, трябва да си оставят колите някъде наблизо, така че няма да ни облекчи, просто ще ни взимат повече пари”, категоричен е той. 

Общината въвежда експериментално и нощен служебен абонамент. „Някои собственици на заведения или техни представители си позволяват си да събират пари за паркиране на публично пространство, за което пък те самите не плащат. Ще въведем 3-месечен период, за да видим дали ще можем да подредим повече паркирането през нощта”, посочи кметът Йорданка Фандъкова.

Ще има ограничения и за рекламата – в историческия център на града тя ще бъде премахната от покривите.

„Намаляваме брандирането на магазините до определени проценти –  20% в централната част. Допусна се едно увеличаване до 30%, което е в процес на обсъждане, в периферията”, поясни главният архитект на София Здравко Здравков. 

Той обещава и нови правила за визията на градините пред заведенията.

Общината планира да даде на концесия спирките на градския транспорт в София. Търговете за това тепърва предстоят.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!